Prilagođeni ProfilPASS

ProfilPASS za žene – Iskoristi potencijale! je instrument namenjen ženama koje se žele preorijentisati i promeniti svoju radnu situaciju te savetnicima koji rade sa ženama u riziku od siromaštva.

Uz pomoć instrumenta ProfilPASS za žene – Iskoristi potencijale! podržava se savetodavni rad i procena kompetencija za žene u pogledu njihove (re)integracije u tržište rada i društvene sisteme. Cilj je osnažiti žene u njihovim kompetencijama i pokrenuti promene, ohrabriti ih i podržati da slede svoje ambicije i da se zaposle, obrazuju ili osposobe. Kao osnova poslužio je originalni ProfilPASS koji je prilagođen specifičnim potrebama i životnim situacijama žena u Nemačkoj, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji.

ProfilPASS za žene – Iskoristi potencijale! prilagođen je potrebama svoje ciljne grupe na sledeće načine:

  • Adaptacije sadržaja dodavanjem posebnih poglavlja koja odražavaju realnost života žena, uključujući "Moje porodične aktivnosti", "Briga za druge" i "Nega o sebi". S jedne strane treba izbegavati rodne stereotipe, s druge strane treba priznati stvarne životne okolnosti.
  • Savetnici se ohrabruju da započnu grupne sesije kako bi obezbedili sigurniji prostor za žene da podele svoja iskustva i buduće planove sa drugim ženama u sličnim životnim situacijama i kako bi promovisali međusobno osnaživanje.
  • Facilitator vodi kroz ProfilPASS, pomaže u razumevanju teksta i podržava savetima i smernicama.
  • Dva biografska primera (svedočanstva) motivišu i pružaju primere za rad sa instrumentom. Osim toga, oni služe kao uzori na koje se moguće ugledati.
  • Prilagođavanje izgleda instrumenta kako bi se predstavila raznolikost ciljne grupe, npr. BIPoC, žene sa hidžabom, žene sa invaliditetom, starije žene, queer žene, žene različitog rasta.
  • Jezičke adaptacije korištenjem rodno osetljivog jezika prilagođenog situaciji u zemljama projekta. U svakom slučaju, odabrana je varijanta koja je i najinkluzivnija i najprihvaćenija u vreme razvoja instrumenta.

Download-Button